🚚 Doprava zdarma nad 2 449 Kč | ✅ 100% záruka spokojenosti
Domů / Tipy / 10 potravin bohatých na antioxidanty
 

10 potravin bohatých na antioxidanty

Odhadovaný čas čtení: 5 min
Datum zveřejnění: 11/04/2023
10 potravin bohatých na antioxidanty

V poslední době se hodně mluví o potravinách bohatých na antioxidanty…

Jde o potraviny, které zpomalují stárnutí, posilují imunitní systém a jsou považovány za skutečnou “fontánu mládí”.

Lidé totiž odjakživa hledali recepty na zpomalení stárnutí, a tak není překvapením, že potraviny bohaté na antioxidanty jsou v současnosti žhavým tématem, které mezi zastánci věčně mladistvého vzhledu způsobilo malou revoluci.

Kdo by nechtěl zpomalit tvorbu vrásek na obličeji a chránit svůj organismus před různými nemocemi?

Faktem je, že zdraví je nejdůležitější hodnota… Čím dříve ho dáte na první místo, tím větší šanci máte dosáhnout vysokého věku ve špičkové formě (nemluvíme jen o mladistvém vzhledu, ale především o vitalitě a pohodě).

S bolestmi kloubů, přebytečnými tukovými polštářky a neustálou únavou se můžete smířit už ve 30 letech … Nebo můžete vyzařovat vitalitu ještě dlouho po 70. roce … Rozhodnutí je čistě na vás!
Uvědomte si, že všechny karty pro dlouhý a zdravý život jsou ve vašich rukou!

K efektivnímu řešení stresu a předčasných známek stárnutí nepotřebujete mnoho – stačí mírná změna životního stylu a vybrané potraviny, které kralují žebříčku antioxidantů.

Potraviny, které zpomalují stárnutí

Pravděpodobně se v tuto chvíli ptáte, o které “revoluční” potraviny s antioxidanty se vlastně jedná, kde je najdete a proč jsou pro vaše tělo tak prospěšné?

Jednoduše řečeno, antioxidanty jsou klíčovými pomocníky největšího “strážce zdraví” – imunitního systému. Jedná se o základní látky, které by měl každý denně konzumovat, neboť udržují zdravé tkáně, zabraňují stárnutí a zlepšují zdraví kardiovaskulárního systému.

Mezi nejznámější antioxidanty patří vitamín C, vitamín E, provitamín A, selen, zinek, lykopen, flavonoidy, abigenol, karoteny…

Nebojte se – potraviny bohaté na antioxidanty nejsou žádná nedosažitelná “exotika”. Jedná se o každodenní potraviny, dostupné za přijatelné ceny, které snadno zařadíte do svého denního menu.

Nejvíce antioxidantů získáte s potravinami rostlinného původu (ovoce a zelenina). Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří dále ryby, extra panenský olivový olej, ořechy, hořká čokoláda, káva a různé bylinky a koření.

Ano, čtete správně… Jak káva, jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě, tak hořká čokoláda mají kromě skvělé chuti výjimečnou antioxidační sílu!

V následujícím textu vám odhalíme ještě další mimořádně chutné a nepostradatelné potraviny bohaté na antioxidanty, které nepochybně přispějí ke skvělému pocitu.

OBSAH:

  1. CO JSOU ANTIOXIDANTY?
  2. 10 POTRAVIN OBSAHUJÍCÍ NEJVÍCE ANTIOXIDANTŮ
  3. POTRAVINY, KTERÉ JSOU TAKÉ POVAŽOVANÉ ZA BOHATÝ ZDROJ ANTIOXIDANTŮ
  4. DALŠÍ ŘEŠENÍ

CO JSOU ANTIOXIDANTY?

Abyste pochopili sílu antioxidantů, musíte nejprve znát některé klíčové základy…

Pro začátek si popišme trochu podrobněji, co jsou antioxidanty a k čemu slouží.

Antioxidanty jsou látky, které chrání tělo tím, že neutralizují nestabilní molekuly zvané volné radikály – jakmile se jich v těle nahromadí příliš mnoho, dochází k oxidačnímu stresu.

Buňky, bílkoviny, tuky a dokonce i DNA jsou nadměrným množstvím volných radikálů vážně poškozovány, což může vést k různým onemocněním (rakovina, cukrovka, kardiovaskulární onemocnění… ).

Kvůli nedostatku antioxidantů se tedy volné radikály mohou vázat na jiné molekuly a způsobit fatální poškození.

Podívejme se, které faktory zvyšují oxidační stres:

  • nevhodná strava s vysokým obsahem tuku a cukru,
  • Co jsou antioxidantyvystavení znečištění,
  • vystavení chronickému stresu,
  • kouření,
  • nedostatek fyzické aktivity,
  • různé viry a infekce.

Negativní působení volných radikálů může mimo jiné ovlivnit zdraví celého organismu:

  • urychluje stárnutí buněk,
  • brzdí fungování imunitního systému,
  • podporuje rozvoj mnoha nemocí a rakoviny,
  • negativně ovlivňuje pohybový a nervový systém.

Pamatujte, že antioxidanty jsou vašimi nepostradatelnými pomocníky v boji proti volným radikálům!

10 POTRAVIN OBSAHUJÍCÍ NEJVÍCE ANTIOXIDANTŮ

Faktem je, že moderní rytmus života vyžaduje, abyste se neustále přizpůsobovali různým faktorům, které utvářejí váš každodenní život…

Povinností je nespočet a času málo, proto je klíčové zařadit do jídelníčku optimální množství potravin, které (alespoň částečně) chrání váš organismus.

Aby bylo možné lépe definovat antioxidační účinky potravin, vyvinulo americké ministerstvo zemědělství stupnici ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), která je založena na absorpční schopnosti kyslíkového radikálu.

Které potraviny by tedy nikdy neměly chybět na vašem nákupním seznamu?

Těchto 10 potravin obsahuje nejvíce antioxidantů podle stupnice ORAC:

  1. Šťáva z červených hroznů (1 sklenice) = 5216 jednotek
    Grapefruitová šťáva
  2. Borůvky (1 šálek) = 3480 jednotek
  3. Vařená kapusta (1 šálek) = 2048 jednotek
  4. Vařený špenát (1 šálek) = 2042 jednotek
  5. Vařená červená řepa (1 šálek) = 1782 jednotek
  6. Ostružiny (1 šálek) = 1466 jednotek
  7. 3 černé švestky = 1454 jednotek
  8. Vařená růžičková kapusta (1 šálek) = 1384 jednotek
  9. Grapefruitová šťáva (1 sklenice) = 1274 jednotek
  10.  Jahody (1 šálek) = 1170 jednotek

1-2 porce ovoce a zeleniny denně by měly být více než dostatečné k ochraně před volnými radikály. Kromě toho doporučujeme omezit denní příjem kalorií a vyhnout se nezdravým tukům, smaženým jídlům, uzeninám a potravinám s vysokým obsahem soli.

POTRAVINY, KTERÉ JSOU TAKÉ POVAŽOVANÉ ZA BOHATÝ ZDROJ ANTIOXIDANTŮ

Při výběru potravin se zaměřte na co nejpestřejší výběr potravin, které vašemu organismu dodají veškerou potřebnou energii.

Strava bohatá na antioxidanty, která se může pochlubit i protizánětlivými vlastnostmi, je proto pro vaše zdraví životně důležitá!

Abychom vám pomohli připravit pestrá a chutná jídla, připravili jsme pro vás tabulky jednotlivých skupin jídel.

OVOCE

Sezónní ovoce nejen skvěle chutná, ale může se pochlubit i mnoha vitamíny a prospěšnou vlákninou…

Tmavé bobule (černý rybíz, aronie a borůvky) nejvíce vynikají vysokým obsahem antioxidantů.

Například borůvky, které kralují na samém vrcholu žebříčku, chrání vaše mozkové buňky před poškozením způsobeným oxidačním stresem.

Chcete-li jednoduchým způsobem zmírnit příznaky stárnutí, dopřejte si každý den hrst borůvek! S vařenými ovesnými vločkami jsou skvělou kombinací na snídani, nebo je můžete přidat například do lahodného smoothie s banánem a rostlinným nápojem.

OVOCE S NEJVÍCE ANTIOXIDANTY

Ovoce s nejvíce antioxidanty

Borůvky
Ostružiny
Jahody
Maliny
Rybíz
Goja bobule
Červené hrozny
Granátové jablko
Ananas
Kiwi
Broskve
Vodní meloun
Třešně
Meruňky
Mango
Papája
Žlutý meloun

ZELENINA

Mnoho potravin rostlinného původu obsahuje stovky látek s více či méně výraznou antioxidační funkcí. Každodenní konzumace barevné zeleniny je proto tou nejlepší investicí do zdraví!

ZELENINA S NEJVÍCE ANTIOXIDANTY
Zelenina s nejvíce antioxidanty

Kapusta
Špenát
Mangold
Vařená červená řepa
Růžičková kapusta
Brokolice
Květák
Mrkev
Artyčoky
Cuketa
Chřest
Brambory
Hlávkový salát
Rajče
Paprika
Červené zelí

KOŘENÍ A BYLINKY

Koření a bylinky v jídelníčku slouží nejen jako “zvýrazňovače chuti”, ale svými speciálními antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi chrání kardiovaskulární systém a udržují krevní tlak pod kontrolou.

Česnek a cibule například stimulují krevní oběh, chrání kardiovaskulární systém a zlepšují funkci jater.

Kurkuma pomáhá udržovat zdravé klouby, podporuje zdraví mozku a je také mimořádně prospěšná pro zdravě vypadající pokožku.

KOŘENÍ A BYLINKY S NEJVÍCE ANTIOXIDANTY
Koření a bylinky s nejvíce antioxidanty

Oregano
Červený kajenský pepř
Černý pepř
Paprika
Zázvor
Kurkuma
Česnek
Cibule
Petržel
Bazalka
Tymián
Rozmarýn
Šalvěj
Majoránka
Estragon
Kmín

NÁPOJE

Střídmá konzumace kávy má pozitivní vliv na činnost srdce, takže si ji můžete dát každé ráno u snídaně bez špatného svědomí.

NÁPOJE S NEJVÍCE ANTIOXIDANTY
Nápoje s nejvíce antioxidanty

Káva
Černý čaj
Zelený čaj
Zázvorový čaj
Grepový džus
Šťáva z červených hroznů
Přírodní pomerančový džus
Kakao
Červené víno (1 dl)

DALŠÍ ŘEŠENÍ

Existují ale i jiná řešení, která pomáhají odstranit toxiny z těla. Jedno z nich se nazývá Golden Tree Liver Complex: 100% přírodní směs 12 účinných látek, u kterých je klinicky prokázáno, že detoxikují organismus.

Golden Tree Liver Complex

Výtažky z artyčoku, kurkumy, černého pepře, ostropestřce mariánského a pampelišky ve správném poměru detoxikují organismus. Jedná se o rostliny, kterých si cenili již staří Řekové a Římané, a náš tým spojil tyto starověké znalosti do pohodlné tobolky.

Dvěmi tobolkami denně detoxikujete organismus, odstraňujete zánětlivé stavy, stimulujete tvorbu žluči a celkově posilujete trávicí systém.

Nebojte se, Golden Tree Liver Complex je produkt vyrobený podle nejvyšších evropských standardů.

Nepochybujeme, že zapůsobí i na vás – jsme si s týmem Golden Tree natolik jisti, že na nákup nabízíme 60denní záruku spokojenosti. Pokud tedy do 60 dnů nezaznamenáte požadované účinky, vrátíte nám výrobek a my vám vrátíme peníze v plné výši zpět!


Sdílet na sociálních sítích

O Michaelovi

Napsal Michael Geršič, spoluzakladatel portálu Golden TREE o aktivním a zdravém životě, který měsíčně navštíví více než 100.000 čtenářů.

Přečtěte si více o autorovi
DOPORUČUJEME
Produkt, který byl použit v blogu.
Rostlinný komplex šetrný k játrům
Se správnými radami a informacemi to zvládne každý – vy také!
Zadejte svůj e-mail a získávejte bezplatné tipy, které pomohly již více než 10.000 Čechů a Češek.
Buďme přátelé