🚚 Doprava zdarma nad 2 449 Kč | ✅ 100% záruka spokojenosti
Domů / Tipy / Žito: vlastnosti obiloviny a přínosy pro vaše zdraví
 

Žito: vlastnosti obiloviny a přínosy pro vaše zdraví

Odhadovaný čas čtení: 4 min
Datum zveřejnění: 20/03/2023
Žito: vlastnosti obiloviny a přínosy pro vaše zdraví

Žito je plnohodnotná obilovina, která se může chlubit bohatým obsahem vlákniny. Vzhledem k tomu, že obsahuje hodně bílkovin, hořčíku a selenu, je důležitou součástí jídelníčku těch, kdo si zakládají na zdravém životním stylu a kromě jiného je známá svou jedinečnou chutí.

Konzumace žita má mnoho pozitivních účinků na zdraví: od zlepšení trávení až po nižší riziko vzniku chronických onemocnění.

OBSAH:

  1. CO JE ŽITO?
  2. VÝŽIVOVÉ INFORMACE
  3. PŘÍNOS PRO ZDRAVÍ
  4. SLABÉ STRÁNKY ŽITA
  5. POUŽITÍ ŽITNÉ MOUKY
  6. PROBLÉMY S TRÁVENÍM? SUPERSÍLA ŽITA!

CO JE ŽITO?

Žito je obilovina podobná pšenici se specifickou chutí, jen má o něco tmavší barvu.

Žito je pro svou kyselou chuť po staletí oblíbenou přísadou k pečení chleba a pečiva, v poslední době je však stále oblíbenější i jako doplněk klasických koktejlů.

Než se ale rozhodnete, že si žito najde místo ve vašem jídelníčku, musíme vás upozornit, že obsahuje lepek, proto není vhodné pro jedince s celiakií nebo intolerancí lepku.

VÝŽIVOVÉ INFORMACE

100 gramů žita obsahuje:

  • 15 g bílkovin,
  • 52 g sacharidů,
  • 1,5 g tuků
    a
  • 12 g vlákniny.

Co je žito

MINERÁLY

Žito obsahuje:

  • mangan,
  • fosfor,
  • draslík,
  • zinek,
  • hořčík,
  • selen
    a
  • železo.

VITAMÍNY

Žito obsahuje 4 vitamíny (B1, B6, C a E), které mají mimo jiné i antioxidační účinky, takže pravidelná konzumace této obiloviny nepochybně napomáhá i k posílení imunitního systému.

PŘÍNOS PRO ZDRAVÍ

  • Žito obsahuje látky, které dokážou zlepšit trávení, snížit záněty a díky obsahu hořčíku chránit před srdečními chorobami.
  • Díky svému nízkému glykemickému indexu je spojováno se zlepšením hladiny cukru v krvi, což může pomoci snížit riziko cukrovky 2. typu.
  • Obsahuje lignany – vlákninu rostlinného původu, která absorbuje vodu, uvolňuje stolici a stimuluje trávení.
  • Pomáhá snižovat vedlejší účinky těhotenství (např. ranní nevolnosti).
  • Zmírňuje příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, podrážděnost, noční pocení a nespavost.

SLABÉ STRÁNKY ŽITA
Slabé stránky žita

Jako příbuzný pšenice obsahuje lepek, takže jeho konzumace může u jedinců s diagnózou celiakie způsobit trávicí a jiné potíže nebo značně zhoršit příznaky.

Složení žita také komplikuje proces pečení chleba nebo pečiva; zrna jsou ve vodě špatně rozpustná, takže těsto s žitnou moukou hůře kyne – výsledkem jsou spíše „sražené“ pekařské výrobky.

POUŽITÍ ŽITNÉ MOUKY
Použití žitné mouky

Obliba žitné mouky v posledních letech roste právě kvůli její jedinečné chuti.

Žitný chléb je považován za jednu z nejoblíbenějších potravin k snídani, protože tělu dodává veškerou potřebnou energii.

Žitné těsto na pizzu je výbornou veganskou alternativou k tradičnímu „základu“ vyrobenému z pšeničné mouky, nebo
žitné sušenky které jsou známé svou výraznou chutí.

3 RECEPTY NA JÍDLA Z ŽITNÉ MOUKY

DOMÁCÍ ŽITNÝ CHLÉB
Domácí žitný chléb

Suroviny:

  • 200 g žitné mouky
  • 200 g bílé nebo celozrnné mouky
  • 7 g droždí
  • ½ lžičky jemné soli
  • 1 lžíce medu

Příprava:

  1. Do mísy prosejeme mouku, droždí a sůl. Ve džbánu smícháme med s 250 ml teplé vody, nalijeme do mísy a promícháme, aby vzniklo těsto.
  2. Těsto dáme do dobře vymazané mísy, přikryjeme průhlednou fólií a necháme na teplém místě 1-2 hodiny kynout.
  3. Po vykynutí rychle prohněteme, aby nevznikaly vzduchové bubliny a vložíme do pekáče, který tentokrát přikryjeme naolejovanou průhlednou fólií a necháme na teplém místě kynout ještě 1 – 1,5 hodiny.
  4. Troubu rozehřejeme na 220 °C popř. na 200 °C v horkovzdušné troubě. Před vložením do trouby nezapomeneme z pekáčku odstranit průhlednou fólii a udělat do těsta pár zářezů. Po cca 30 minutách, resp. jakmile kůrka zhnědne, vyndáme chléb z trouby a před podáváním počkáme alespoň 20 minut, než mírně vychladne.

PIZZA Z ŽITNÉ MOUKY SE ŠALVĚJÍ A GRANÁTOVÝM JABLKEM

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 400 g celozrnné mouky
  • 1200 g žitné mouky
  • 4 vejce
  • 1000 g nízkotučného kefíru
  • 4 lžíce olivového oleje
    Granátové jablko
  • 60 g piniových oříšků
  • 20 g sýru feta
  • 80 g pečeného prosciutta
  • 40 g granátového jablka
  • 60 g vinného kamene
  • 20 růžičkových kapustiček
  • 4 hrsti klíčků
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • 4 špetky oregána
  • několik lístků čerstvé nebo sušené šalvěje

Příprava:

    1. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
    2. Nejprve si připravíme těsto: do mísy dáme oba druhy mouky, vinný kámen, vejce a kefír a vše dobře promícháme. Pokud je hmota příliš hustá, můžeme přidat pár kapek oleje a vody. Po přidání špetky soli je těsto připravené k rozetření na plech, který předtím vyložíme pečicím papírem.

      Pizza z žitné mouky se šalvějí a granátovým jablkem

    3. Je čas připravit si domácí pesto: piniové oříšky, olivový olej, sůl, česnek a cibulový prášek rozmixujeme elektrickým mixérem dohladka.
    4. Těsto potřeme čerstvým pestem a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut.
    5. Mezitím si na pánvi opečeme kapustičky a okořeníme oblíbeným kořením.
    6. Asi po 15 minutách těsto vyndáme z trouby a obložíme opečenými kapustičkami, šalvějí, plátky prosciutta, klíčky, semínky granátového jablka a kostkami sýru feta.
    7. Obloženou pizzu můžeme dát ještě na pár minut do trouby, aby se suroviny zapekly a pizza je připravena k podávání.

ŽITNÉ SUŠENKY

Suroviny (pro 2 osoby):
Žitné sušenky

  • 120 g žitné mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g kokosového cukru
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky sody
  • 120 g rozpuštěného mandlového másla
  • 60 g kokosového oleje (změklého)
  • 60 ml javorového sirupu
  • 1 lžíce ovesného mléka nebo vody
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 150 g nasekané tmavé čokolády

Příprava:

  1. Troubu předehřejeme na 180°C a velký plech vyložíme pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smícháme žitnou mouku, mandlovou mouku, cukr, sůl a jedlou sodu.
  3. V malé misce zvlášť smícháme mandlové máslo, kokosový olej, javorový sirup, mléko nebo vodu a vanilku.
  4. Směs z menší mísy přelijeme do větší mísy s moukou a mícháme, dokud nezískáme hladkou strukturu, na závěr do směsi přidáme nasekané kousky čokolády.
  5. Směs nabíráme velkou lžící a pokládáme na plech – postup opakujeme, dokud směs nevyteče, jen dáme pozor, abychom mezi jednotlivými sušenkami nechali asi 6 cm mezery. Každou sušenku mírně přitlačíme.
  6. Vložíme je do trouby na 10 – 12 minut nebo dokud nejsou okraje zlatavě hnědé.
  7. Poté, co sušenky vytáhneme z trouby, necháme je alespoň 10 minut na plechu odležet, než je budeme servírovat na stůl.

PROBLÉMY S TRÁVENÍM? SUPERSÍLA ŽITA!

Žito mimo jiné obsahuje také amylázu – speciální enzym, který se podílí na štěpení sacharidů, takže je výbornou volbou pro ty, kteří se chtějí zbavit zažívacích potíží!

Jakmile přírodní alternativy přestanou stačit, doporučuje se užívání probiotik – zvláště pokud se neustále snažíte žít zdravě, ale pokroky nepřicházejí.

Proč probiotika?

Hrají důležitou roli v udržení vašeho zdraví, protože pomáhají regulovat střevní flóru. V potravinách jich najdete spoustu (kysané zelí, kefír, kvasnicový chléb, kombucha…), ale pokud to nestačí, nebo vám zmíněné potraviny nechutnají, mohou vám přijít na pomoc doplňky stravy.

Kromě toho, že pečují o rovnováhu střevní flóry, pomáhají také:

Problémy s trávením

  • k větší zásobě energie,
  • překonání kandidy,
  • k lepšímu vzhledu pleti,
  • ke snadnější kontrole hmotnosti
    a
  • k posílení imunitního systému.

Zmínili jsme jen pár příznivých účinků, ale více o probiotikách si můžete přečíst v tomto článku.


Sdílet na sociálních sítích

O Michaelovi

Napsal Michael Geršič, spoluzakladatel portálu Golden TREE o aktivním a zdravém životě, který měsíčně navštíví více než 100.000 čtenářů.

Přečtěte si více o autorovi
DOPORUČUJEME
Produkt, který byl použit v blogu.
Bakterie mléčného kvašení.
Se správnými radami a informacemi to zvládne každý – vy také!
Zadejte svůj e-mail a získávejte bezplatné tipy, které pomohly již více než 10.000 Čechů a Češek.
Buďme přátelé